Naturreservaten i länet

Det finns 119 naturreservat i Kronobergs län som omfattar många olika naturtyper. Här väntar många smultronställen på att bli upptäckta och utforskade, året runt!

I reservaten Bjurkärr och Agnäs vid Åsnen finns vackra ädellövskogar som om våren när boklöven slår ut badar i en förtrollande skir grönska ackompanjerat av fåglarnas kvitter som välkomnar den varma årstiden. Även på den kallare delen av åren förtjänar dessa reservat ett besök, eftersom där finns en stor mängd ovanliga lavar och svampar att upptäcka för den som är intresserad och längtar efter något att botanisera i. Som kontrast står Skårtaryds urskog med sin trolska gammelskog. Reservatet är inbonat i en dov grönska med marken täckt av lav-och mossbeklädda stenblock, från träden hänger rikligt med hänglavar vilket sätter en säregen prägel på skogen – nästan som plockat från en målning av John Bauer. Eller varför inte besöka Osaby i maj och titta på de vackra kungsängsliljorna och ta en promenad i den varierade miljön som sträcker sig från ekhagmark och ängar till tjäderskog och kärr.

I länet finns många möjligheter till inspirerande naturutflykter, här finns något som passar alla; botaniker, fågelskådare, svampentusiaster eller insektsintresserade! Med över 100 reservat utspridda över de olika kommunerna finns det fina alternativ för både kortare utflykter i närområdet och längre dagsutflykter.

För att hitta alla reservat samt information om dessa, klicka här.