Aktuellt

Öppet helger i september

Skrivet på 2019-09-17

'

Naturum har fortfarande öppet helger i september. Sen öppnar vi under Julmässan, den 10 – 17 November med traditionellt julpysslande med naturmaterial och skattjakt. Välkomna!

Naturskola på Huseby eller i nationalparken

Skrivet på 2019-09-11

'

Vi på naturum Kronoberg vill genom våra naturskoledagar väcka nyfikenhet och inspirera till egna upptäckter och erfarenheter i naturen, som ska uppmuntra till fortsatta naturstudier på den egna skolan. Under dagen varvas praktiska experiment och undersökningar med lek och spännande berättelser, som gör det lättare att få förståelse för det vi studerar. Vi använder alla våra sinnen för att titta på, lyssna till, känna på, lukta och smaka på naturen, för att uppleva mångfalden och variationen. Välkomna att boka ett besök för din skola i höst! Välj något av våra spännande teman eller kom med egna idéer och önskemål utifrån det ni läser just nu. Halvdag 30 kronor/barn. Heldag 40 kronor/barn

Svamptider i Bjurkärr

Skrivet på 2019-09-11

'

Nu är det som allra bäst att åka till Bjurkärr och titta på svamp, en explosion av färger och former. Missa inte Smålands landskapssvamp Koralltaggsvamp. Lätt att förstå varför den heter Koralltaggsvamp. Den växer på omkullfallna stammar av lövträd, särskilt bok, björk och asp. Det är inte tillåtet att plocka svamp i Bjurkärr, utan här är det njuta på plats som gäller.

Lugn av naturen

Skrivet på 2019-06-27

'

Tänk att i vacker natur få njuta av en stilla stund med dig själv. Första söndagen i månaden tar Maria Ståhl från Yogatalk dig med ut i naturen runt Åsnen för att stilla vandra och meditera. Upptäck vad bra vi mår i naturen. Din biljett kan du köpa här.

Följande datum kan du följa med på meditationsvandring: 7 Juli på Getnö, 4 Augusti i Torne bokskog och 1 September i Hunshult.

Onsdagar i Åsnens nationalpark

Skrivet på 2019-06-27

'

Varje onsdag hela sommaren hittar du naturum ute i nationalparken. Har du några frågor kring naturen, vilken stig du ska välja eller var du kan övernatta, så tveka inte att fråga. Vi försöker hjälpa till. Vill du veta lite mer om nationalparkens spännande natur så guidar vi i parken, klockan 10-11.30 . Du köper biljetter här.

Datum vid Trollberget: 3, 17 och 31 Juli, 14 och 28 Augusti

Datum vid Bjurkärr: 10 och 24 Juli, 7 och 21 Augusti

En skoldag i Åsnens nationalpark

Skrivet på 2019-05-21

'

Just nu är vi ute i Sveriges nyaste nationalpark, Åsnen, nästan varje dag med skolor från hela Kronobergs län. Tillsammans upptäcker vi naturen i området, både under och över vattenytan. Vi guidar varandra i bokskogen och försöker lägga märke till detaljer genom att måla två av Åsnens karaktärsfåglar, Storlom och Fiskgjuse. Det är fantastiskt att få träffa alla entusiastiska barn och visa dem denna naturskatt.

Dags att anmäla sig till naturfilmshelg!

Skrivet på 2019-03-11

'

Är du intresserad av film och natur? Då ska du vara med på Safari Sveriges naturfilmshelg på naturum Kronoberg och i Åsnens nationalpark den 18 och 19 Maj.

Under två kreativa och intensiva dagar skapar vi filmer i de spännande miljöer som finns i närheten.

Som avslutning på helgen tittar vi på de färdiga filmerna, som sedan laddas upp på safarisverige.nu

Filmhelgen är gratis för dig som deltar och vi bjuder på fika och lunch.

Du behöver ingen utrustning- Safari Sverige har både videokameror och redigeringsdatorer.

Safari Sverige är ett filmprojekt för unga mellan 10-25 år som finansieras av Arvsfonden.

Syftet är att ungdomar i hela Sverige ska upptäcka naturen med videokamerans hjälp.

Läs mer om helgen och hur du anmäler dig här

Vinter vid Åsnen

Skrivet på 2019-01-21

'

Härliga vinterdagar vid Åsnen och i Åsnens nationalpark väntar. En stilla promenad längs vattnet, skidåkning, grillning vid någon av nationalparkens eldstäder eller skridskoåkning. Isen har börjat lägga sig, men tänk på säkerheten innan du ger dig ut. Isen bör vara minst 10 cm tjock, naturisar kan variera mycket så testa kontinuerligt. Åk med sällskap och glöm inte säkerhetsutrustning. Mer info hittar du på dinsakerhet.se.

När snön lägger sig är det fantastiskt att ge sig ut och spåra. Längs Banvallsleden finns goda chanser att upptäcka Lodjursspår. Klara dagar är perfekta för att spana efter Havsörn och vintern är utmärkt för att titta på mossor och lavar. Ha det underbart!

 

Vinterfåglar inpå knuten

Skrivet på 2019-01-14

'

I slutet på januari varje år räknas det vinterfåglar vid fågelmatningar runt om i Sverige. I år pågick räkningen mellan 25 och 28 januari. Men rapporter kan skickas in till och med 6 februari! Det ser ut att bli ett rekordår i antalet rapporter. Vem som helst kan vara med och rapportera vilka fåglar som dyker upp vid fågelbordet. Mer information finns på Bird Life Sverige, Vinterfåglar inpå knuten, http://birdlife.se/evenemang/vinterfaglar/. Det finns en app att ladda ner från BirdLife Sverige både för android och smartphone där du kan rapportera. Här finns rikligt med bilder, du kan lyssna på olika fågelläten och få beskrivningar av olika arter. Lycka till!

Smålandsjul på Huseby 10-18 November

Skrivet på 2018-11-15

'

En av Nordens största Julmässor med 150 utställare, mat och hantverk. Naturum har öppet under hela mässan och du kan gå på skattjakt i utställningen, julpyssla med naturmaterial och gå på doftande tipspromenad. När det blivit mörkt kan du låna ficklampa och gå på reflexbingo. Varje dag klockan 14 guidarr naturums personal utställningen. Öppet Lördagar klockan 10-20, Söndagar och Måndag klockan 10-18, Tisdag-Torsdag klockan 12-21 och Fredag klockan 12-20.

Välkomna!

September på naturum

Skrivet på 2018-09-03

'

Under september har naturum nya öppettider. Välkommen att besöka oss dagligen 1-16 september och därefter på helgerna. Vi har öppet kl. 10-16 på vardagar och kl. 11-17 på helgerna.

Det vilda livet

Skrivet på 2018-07-20

'

”Det vilda livet” är en utställning skapad av Svenska Jägareförbundet med syftet att väcka barns och ungas nyfikenhet på vår fantastiska natur och djurvärld. I denna lekfulla utställning får du veta mer om några av våra vilda djur och vad jakten spelar för roll för viltvården i Sverige. Vid några tillfällen är jägareförbundet på plats på naturum och bjuder på  spännande föredrag och evenemang.

Rädda världen lite varje dag-sista chansen!

Skrivet på 2018-07-20

'

I utställningen ”Rädda världen lite varje dag” får du intressant information om hur du kan räkna ut ditt ekologiska fotavtryck, vad du kan lägga på tallriken för att vara så klimatvänlig som möjligt och hur du blir ett proffs på källsortering. Du får även lära dig om det vanligaste skräpet och dess nedbrytningstider, vad ett spökgarn är, vad dina kläder egentligen är gjorda av och framförallt vad du kan göra för att rädda världen lite varje dag. Utställningen pågår till och med den 18 November 2018.

Småkrypssafari varannan lördag hela sommaren

Skrivet på 2018-06-11

'

Glöm lejon, tigrar och elefanter – på en småkrypssafari möter vi färgglada fjärilar, stora skalbaggar, viktiga bin, förtrollande trollsländor och mycket mer.
Tillsammans med naturums naturguider ger vi oss ut i naturen runt Huseby för att med håv och lupp leta reda på naturens minsta invånare och undersöka dem närmare. Vad äter en trollslända? Hur kan flugor gå i taket? Har daggmasken hår på kroppen? Hela familjen är välkommen!

Följande datum:  16 Juni, 30 Juni , 14 Juli, 28 Juli, 11 augusti och 25 augusti

Tid: 13.00-14.30
Plats: naturum på Huseby
Pris: 40 kr per barn, betalas i Turistbyrån.
Kollektivtrafik: Buss 123 från Växjö stannar vid Huseby Bruk

Kryssa Kronobergs finaste natur i sommar

Skrivet på 2018-05-17

'

Kanske kryssar du redan fåglar, fjärilar eller trollsländor? Men varför inte kryssa länets finaste naturområden?

Tillsammans med naturguide från naturum upptäcker vi Kronobergs skyddade natur. Vi går en promenad och tittar på vad som är speciellt och unikt i området för att bättre förstå varför det blivit naturreservat just här.

Den 16 september avslutar vi med att kryssa Hunshult, Bjurkärrs granne med blockrik ädellövskog, ängsfruktodlingar och kärr. Kanske får vi se landskapssvampen koralltaggsvamp.
Tid: 10-11.30 Samling: Parkeringen vid Hunshults naturreservat